Na Postajo 45, 1315 Velike Lašče
+386 41 3200 651
ponudbe@varme.si

Zakaj vgraditi rekuperacijo

Prezračevanje Flexit

Zakaj bi moral imeti prezračevanje?

Današnje sodobne hiše so goste in dobro izolirane, zato potrebujejo dobro prezračevanje za zdravo notranje okolje.
Glavni namen prezračevanja je dovajanje čistega in svežega zraka, odstranjevanje vlage, vonjav in radona ter s tem odstranjevanje onesnaženega notranjega zraka od ljudi, živali, materialov in dejavnosti v domu. Zrak v notranjosti je treba dojemati kot zdrav in prijeten ter ne sme povzročati zdravstvenih težav.

Novozgrajene hiše so tesne in dobro izolirane, da varčujejo z energijo in preprečujejo toplotne izgube. Hkrati gradbeni predpisi zahtevajo energetsko učinkovito prezračevanje doma. Cilj je torej ustvariti energetsko učinkovito stavbo z dobro notranjo klimo. Da bi to zagotovili, so potrebne energetsko učinkovite prezračevalne rešitve, ki dovajajo čist in svež zrak, odvajajo uporabljen in onesnažen zrak ter vračajo toploto. Tudi energetske zahteve se bodo v prihodnjih letih dodatno zaostrile, kar pomeni, da bodo nove stavbe lahko proizvedle toliko energije, kot je porabijo.

Z uravnoteženim prezračevalnim sistemom se zrak filtrira tako, da se filtrirajo nečistoče in mikroskopski prah, v dom pa se dovaja le svež zrak.

Agencija za javno zdravje priporoča, da je pretok zunanjega zraka v stanovanju najmanj štiri litre na sekundo na osebo.
Podjetje Swedish Ventilation je raziskalo, ali to zmorejo novozgrajeni domovi.

VEČ ZANIMIVOSTI